Molestbestendig meubilair

Molestbestendig meubilair
Actief in 5 landen
4 Exclusieve collecties
Icon free delivery
Actief in 5 landen
Icon money back
Duurzame keuze
Icon new arrivals
4 Exclusieve collecties
Wat betekent pg in de zorg?

Wat betekent PG in de zorg?

PG in de zorg staat voor psychogeriatrische zorg. Deze vorm van zorg is specifiek gericht op mensen met dementie of andere psychogeriatrische aandoeningen. Psychogeriatrische zorg wordt vaak verleend in verpleeghuizen, op afdelingen die speciaal zijn ingericht voor cliënten met een psychogeriatrische aandoening. De zorg bestaat niet alleen uit de medische behandeling van de aandoening, maar ook uit het verbeteren van de kwaliteit van leven van de cliënten.

Psychogeriatrische zorg versus somatische zorg

Een belangrijk onderscheid dat in de zorg wordt gemaakt, is tussen psychogeriatrische zorg enerzijds en somatische zorg anderzijds. Terwijl psychogeriatrische zorg zich richt op mentale aandoeningen, richt somatische zorg zich op lichamelijke aandoeningen. In verpleeghuizen zijn er vaak aparte afdelingen om te voorzien in deze verschillende zorgbehoeften:

  • psychogeriatrische afdeling: voor cliënten met dementie en andere psychische aandoeningen;
  • somatische afdeling: voor cliënten met chronische lichamelijke aandoeningen zoals hartziekten of diabetes.

Primaire doel van psychogeriatrische zorg

Het primaire doel van de psychogeriatrische zorg is het verbeteren van de kwaliteit van leven van de cliënten. Dit wordt bereikt door een combinatie van medische behandeling, dagelijkse ondersteuning en emotionele begeleiding:

  • medische behandeling: de fysieke en psychische symptomen van dementie en andere ziektes worden behandeld, waar mogelijk;
  • dagelijkse ondersteuning: cliënten worden geholpen met dagelijkse activiteiten, zoals eten, aankleden en persoonlijke hygiëne;
  • emotionele begeleiding: er wordt emotionele steun geboden in een vertrouwde en veilige omgeving.

Specialistische zorg en zorgbehoefte

Naast psychogeriatrische zorg voor mensen met dementie, bestaat er ook specialistische zorg voor cliënten die ook andere aandoeningen hebben. Bijvoorbeeld mensen met somatische aandoeningen, een verstandelijke beperking of een psychische stoornis. Als het tijd is om in een verpleeghuis of instelling te gaan wonen, wordt de aanvraag vaak gedaan door ofwel de cliënt zelf ofwel door familieleden of een cliëntondersteuner. De aanvraag moet voldoen aan bepaalde voorwaarden die vastgesteld zijn door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Verblijf in een instelling

Er zijn verschillende vormen van verblijf in een instelling, zoals tijdelijk verblijf voor revalidatie of terminale zorg, en langdurig verblijf voor mensen met chronische aandoeningen of een ernstige beperking. In sommige gevallen is een vrijwillige opname niet mogelijk en vindt onvrijwillige opname plaats op basis van een besluit op grond van de Wet zorg en dwang. Dit besluit is meestal gebaseerd op de veiligheid en gezondheid van de cliënt en de mensen eromheen.

Kosten van zorg in een instelling

De kosten van zorg in een instelling variëren, afhankelijk van de zorgbehoefte en de locatie. Er zijn reguliere verpleegtehuizen, maar ook particuliere tehuizen, die meer persoonsgerichte zorg en een extra huiselijke sfeer bieden. Ook zijn er woonzorglocaties die modulaire pakketten aanbieden, zoals een volledig pakket waarin alle zorg is inbegrepen of een modulair pakket waarbij zorg op maat kan worden ingekocht.

Multidisciplinaire aanpak

Een multidisciplinaire aanpak is essentieel bij zorg voor cliënten die behoefte hebben aan meerdere vormen van zorg. Dit betekent dat verschillende zorgverleners gezamenlijk een geïntegreerd zorgplan ontwikkelen dat rekening houdt met alle aspecten van de gezondheid en het welzijn van de cliënt. Hierin wordt ingespeeld op het behandelen van de cognitieve, lichamelijke en psychische klachten, wat leidt tot een betere kwaliteit van leven voor de cliënt.

Bekijk de Mollis productcatalogus - Ervaar de kracht van zacht

Bekijk de Mollis productcatalogus - Ervaar de kracht van zacht

Onvrijwillige zorg in de psychogeriatrie

In sommige gevallen is onvrijwillige zorg nodig om de veiligheid van de cliënt en anderen te waarborgen. Hiertoe behoort het gebruik van bedhekken en onrustbanden. Maar er kunnen ook niet-fysieke maatregelen worden genomen, zoals gedragsbeïnvloedende medicatie en domotica zoals infrarood waarschuwingssystemen. Onvrijwillige zorg wordt geregeld in de Wet zorg en dwang om te zorgen dat deze alleen wordt toegepast in gevallen waarin dat echt noodzakelijk is en altijd met respect voor de autonomie van de cliënt.

Rol van de casemanager dementie

Een bekende rol in de pyschogeriatrische zorg is die van de casemanager dementie. Deze professional ondersteunt de cliënt en diens familie tijdens het hele zorgtraject. De taken van de casemanager dementie zijn onder meer:

  • begeleiding en advies: advies over alle zorgmogelijkheden en ondersteuning bij het nemen van beslissingen;
  • coördinatie van de zorg: overleg met verschillende zorgverleners om een geïntegreerd zorgplan te ontwikkelen en uit te voeren;
  • emotionele ondersteuning: bieden van emotionele steun aan zowel de cliënt als de familieleden.

Benieuwd naar ons zorgmeubilair?

Vraag via onderstaande formulier meer informatie op.

Vraag / Aanvraag Formulier

Kwaliteit van leven en veiligheid

Een goede kwaliteit van leven en veiligheid voor cliënten staat altijd centraal in de psychogeriatrische zorg. Dit betekent niet alleen het bieden van fysieke veiligheid, maar ook het creëren van een omgeving waarin de cliënt zich mentaal en emotioneel veilig voelt. Dit wordt bereikt door:

  • individuele zorgplannen: het ontwikkelen van gepersonaliseerde zorgplannen die rekening houden met de behoeften en voorkeuren van de cliënt;
  • veilige omgevingen: het aanpassen van de leefomgeving om risico’s te verminderen en het welzijn van de cliënt te vergroten;
  • professionele zorg: zorgen voor goed opgeleide en betrokken zorgverleners die hoogwaardige zorg kunnen bieden.

Ook door middel van activiteiten wordt geprobeerd om een goede kwaliteit van leven te bieden. Voorbeelden hiervan zijn creatieve workshops, zoals schilderen, knutselen en muziektherapie, en sociale activiteiten, zoals gezamenlijke maaltijden, spelletjesavonden en uitstapjes.

Psychogeriatrische zorg in kleinschalige woonvormen

Kleinschalige woonvormen worden steeds populairder in de psychogeriatrische zorg. Deze benadering richt zich op het bieden van een huiselijke en persoonlijke omgeving waar cliënten in kleine groepen wonen en veel persoonlijke aandacht krijgen. Voordelen van kleinschalige woonvormen zijn onder andere:

  • Huiselijke sfeer: het instellingsgevoel wordt vervangen door een thuisgevoel;
  • Meer persoonlijke aandacht: zorgverleners hebben meer tijd om individuele aandacht te geven;
  • Betere kwaliteit van leven: er is meer sociale interactie en er heerst een groter gemeenschapsgevoel onder de bewoners.

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) speelt een cruciale rol bij de indicatiestelling voor psychogeriatrische zorg. Het beoordeelt namelijk of iemand in aanmerking komt voor langdurige zorg op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze beoordeling moet voor zowel vrijwillige als onvrijwillige opnames worden uitgevoerd en waarborgt dat de juiste zorg op de juiste plek wordt geboden.

Bekijk al onze molestbestendige meubels

Somatische zorg in verpleeghuizen

Naast psychogeriatrische zorg bieden veel verpleeghuizen ook somatische zorg voor cliënten met chronische lichamelijke aandoeningen. Somatische zorg richt zich op het behandelen en beheersen van fysieke gezondheidsproblemen en het bieden van ondersteuning bij dagelijkse activiteiten. Een somatische afdeling is vaak ingericht voor cliënten met aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes of een nieuwe heup.

Mollis: molestbestendig meubilair voor de zorg in instellingen

Dankzij onze jarenlange ervaring kennen wij de unieke behoeften van de zorgsector als geen ander. Onze lijn van molestbestendig meubilair, Mollis genaamd, is speciaal ontworpen voor zorginstellingen zoals verpleeghuizen en woonzorgcentra. Onze meubeloplossingen, zoals stoelen, banken, kasten en tafels, zijn bestand tegen intensief gebruik en bieden een veilige en comfortabele woonomgeving voor cliënten, en een prettige werkomgeving voor zorgverleners.

Voordelen van de meubeloplossingen van Mollis

  • duurzaamheid: onze meubels zijn gemaakt van hoogwaardige materialen die lang meegaan;
  • veiligheid: aan onze meubels kunnen mensen zich niet verwonden;
  • comfort: de ergonomische ontwerpen zorgen voor maximaal comfort en goede lichaamsondersteuning.

In de psychogeriatrische zorg moeten vaak veel factoren tegen elkaar worden afgewogen om de beste zorg en kwaliteit van leven voor cliënten te kunnen waarborgen. Mollis draagt hieraan bij met meubeloplossingen die voldoen aan de hoge eisen van de zorgsector, zodat cliënten zich veilig, comfortabel en thuis kunnen voelen. Voor meer informatie over onze producten kun je contact met ons opnemen via het contactformulier. Ons Customer Service team staat je graag te woord!

Relevante artikelen

wat is warme zorg?
Zorg

Wat is warme zorg?

Warme zorg is een benadering binnen de zorgsector die zich richt op het bieden van empathische, persoonsgerichte zorg aan cliënten, met name aan ouderen en mensen met dementie. Deze vorm van zorg benadrukt het belang van een warme en vertrouwde

Lees verder »
Zorg

De zorg van morgen

De zorg van morgen gaat over de nieuwste ontwikkelingen en technologieën in de gezondheidszorg die de kwaliteit van zorg zullen verbeteren. Het gaat om een holistische benadering waarbij medische zorg, zorgtechnologie en kleinschalige voorzieningen samen voorzien in de veranderende behoeften

Lees verder »
wat is innovatie in de zorg?
Zorg

Wat is innovatie in de zorg?

Innovatie in de zorg verwijst naar de ontwikkeling en implementatie van nieuwe ideeën, technologieën en methoden die de kwaliteit en efficiëntie van de gezondheidszorg verbeteren. In de toekomst zal er alleen nog maar meer gezondheidszorg nodig zijn. Hierin kan worden

Lees verder »
Zorg

Wat zijn competenties in de zorg?

Competenties in de zorg zijn de vaardigheden, kennis en houdingen die zorgprofessionals moeten bezitten om effectieve en kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen verlenen. Deze competenties zijn cruciaal om de veiligheid en het welzijn van patiënten en cliënten te waarborgen. Verpleegkundigen

Lees verder »
Wat is subsidiariteit in de wet zorg en dwang?
Zorg

Wat is subsidiariteit in de Wet zorg en dwang?

Subsidiariteit in de Wet zorg en dwang betekent dat onvrijwillige zorg of andere ingrijpende maatregelen alleen mogen worden toegepast als er geen andere, minder ingrijpende alternatieven beschikbaar zijn. Het uitgangspunt is dat de minst ingrijpende vorm van zorg altijd de

Lees verder »
Wat is continuïteit van zorg?
Zorg

Wat is continuïteit van zorg?

Continuïteit van zorg betekent het waarborgen van een naadloze en consistente zorgervaring voor de patiënt tijdens het gehele zorgtraject. Dit betekent dat de patiënt op elk moment toegang heeft tot de juiste zorg en ondersteuning, ongeacht de fase van de

Lees verder »
Wat betekent PG in de zorg?
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more

Vraag een brochure aan

Laat uw gegevens achter en download direct onze brochure!

Brochure aanvraag formulier (#3)